לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך ל"ח - חוברת 1
נובמבר 2023
לחוברת הקודמת
לפי מדיניות אתר ״שיחות״ המאמרים בחוברת זו יהיו זמינים להורדה לאחר שנה ממועד פרסום החוברת
להיות ולהתהוות — הערות (עמ' 7-5)
תומס ה' אוגדן
כרך ל"ח, חוברת 1
2023
תרגום ראשון
לקראת פסיכואנליזה אונטולוגית (עמ' 16-8)
ד"ר שמשון ויגודר
כרך ל"ח, חוברת 1
2023
מבוא מקוצר לתרגום ספרו של אוגדן.
ריבוי קולות בין חשד לאמון : על סוגים שונים של הבנות בטיפול הפסיכואנליטי (עמ' 24-17)
ד״ר נעמי לאור בנקר
כרך ל"ח, חוברת 1
2023
עבודות מקוריות:
מאמר זה עוסק בחשיבות ההקשבה לריבוי הקולות העולים בשיחה הפסיכואנליטית, תוך הדגשת תרומתו של ההרמנויטיקאי גאדמר להבנה ולהקשבה הפסיכואנליטית. אטען שהחלוקה הדיכוטומית המקובלת בעקבות ריקר בין הרמנויטיקה של חשד, החותרת לחשיפת הרובד הנסתר בדברי המטופלים לבין הרמנויטיקה של אמון, המניחה שהנתון הגלוי מכיל משמעות של אמת, עלולה לפגוע בהקשבה למיגוון הקולות, התכנים ואופני התקשורת העולים בשיח הטיפולי. אציע שלכל שיחה פסיכואנליטית יש היבטים הנענים להקשבה מפרספקטיבה של אמון והיבטים הנענים להקשבה מפרספקטיבה של חשד. אתמקד בהגותו של גאדמר. אראה שגישתו, המשויכת להרמנויטיקה של אמון, כוללת מרכיבים אוניברסליים רלוונטיים לכל טיפול ויכולה להתאים להצעה להקשיב לשיחה הפסיכואנליטית מריבוי פרספקטיבות. אדגים רעיונות אלה בניתוח תיאור הטיפול של פרויד בקתרינה.
האלף של בורחס, reverie והטיפול הפסיכואנליטי (עמ' 31-25)
ד"ר גד בן שפר
כרך ל"ח, חוברת 1
2023
עבודות מקוריות:
מחשבות החלום שילדו את ה-reverie כמושג קליני מסתתרות בכתיבה של משוררים ופסיכואנליטיקאים, ובניסיון הקליני של כל אחד מאיתנו, גם אם אינן מופיעות בתוכן הגלוי של חלימתנו את המושג. אנסה לשחזר משהו ממחשבות חלום אלו, שנפרשות מפרויד עד ימינו לכל אורך תמורות החשיבה הפסיכואנליטית, ומתחדשות גם בזמננו. באמצעות דוגמאות קליניות ודוגמה מכתיבתו של הסופר בורחס, אבקש לעבות את המשגת ה-reverie כהתרחשות מנטלית שפוגשת תכנים ומצבי נפש בהווה, אך גם פוגשת את הפוטנציאלים של המטופל, את כל ׳מה שקורה׳. זאת, מתוך מוכוונות גם אל העתיד ומתוך ביסוס חיבור רגשי של חמלה בין המטפל למטופל.
'נוכחות חובקת' — הולדתה של דיאדה — על הטיפול הייחודי בזיקת 'אמתינוק' במצבי שבר בראשית החיים (עמ' 41-32)
עינת הרף כשדאי
כרך ל"ח, חוברת 1
2023
עבודות מקוריות:
במאמר הנוכחי, אציג מרכיבי טיפול ייחודיים ביחידה ״אמתינוק״ במהלך האשפוז בפגייה. עבודה טיפולית זו פועלת בתנאי טראומה חיה ומטרתה לספק טיפול נמרץ נפשי במצבי שבר המתרחשים בראשית החיים. אתאר את מאפייני זירת האשפוז, את השברים והפגיעוֹת הנפערים בנפשם של ההורה והפג ואתייחס לחבלות ולקיטוע במרחב הדיאדי. בהמשך, אציע סוג טיפול שאכנה ״נוכחות־חובקת״ — שמצאתי כבעל איכויות מרפאות במצבי קיצון. היענות זו, חובקת את צורכיהם הנפשיים של ההורה והתינוק ונענית לצורכי הדיאדה שספגה זעזוע בראשית התהוותה. הטיפול נשען על מושגים הלקוחים מפסיכולוגית העצמי וממודל הטיפול הדיאדי. ינתנו כאן דוגמאות קליניות מהעבודה הטיפולית בפגייה.
הגדרה חדשה של תנועה נפשית: מבט פסיכואנליטי ומבט מחקרי (עמ' 51-42)
רוני עדיני־שפיגלמן , רבקה תובל־משיח , בעז שלגי
כרך ל"ח, חוברת 1
2023
עבודות מקוריות:
בעשרות השנים האחרונות המושג של תנועה נפשית הלך ותפס מקום מרכזי בתיאוריות הפסיכואנליטיות, כמוטיבציה המרכזית של הנפש וכגרעין הבריאות הנפשית. במאמר זה אנו סוקרים את ביטוייו של המושג בגישות האינטרסובייקטיביות, תוך התמקדות במשנותיהם של אוגדן, גנט וברומברג. אנו מדגימים כיצד גישות אלו סימנו את התנועה כמטרה טיפולית וכיעד נפשי שיש לחתור אליו, בעוד שהקיפאון הובן כפסיכופתולוגיה. בהמשך, אנו מציעים התבוננות אחרת, לפיה התנועה הבסיסית ביותר של הנפש הינה 'תנועה מסדר שני', משמע, עצם התנועה שבין רמות שונות של תנועה. אנו מוסיפים ובוחנים זאת באמצעות מחקר אמפירי, ומראים כי התפתחות דיאדית של 'תנועה מסדר שני' בפסיכותרפיה מנבאת שיפור סימפטומטי ותפקודי.
חלומות של אחרים (עמ' 59-52)
ד״ר אורלי וקנין , יפית דונסקי
כרך ל"ח, חוברת 1
2023
עבודות מקוריות:
בספרו, ״על אי־היכולת לחלום״, טוען אוגדן כי המטופל שאינו יכול לחלום את חווייתו הרגשית, אין ביכולתו להתפתח או להפוך למשהו שונה ממה שהיה. בעבודת הטיפול הוא מתמקד בדרכים שבהן המטפל מאפשר למטופל לחלום את חווייתו שלו באופן מלא יותר. במאמר זה נתייחס אל מלאכת החלום כאל היכולת לחשוב ולהרגיש את החוויה, ונציע כי אחת ׳הדרכים׳ שבהם המטפל מאפשר למטופל לחלום את חוויתו באופן מלא יותר, היא באמצעות הנכחת 'חלומות של אחרים' בחדר הטיפול, המהווים מרחב פוטנציאלי מרפא לאי־היכולת לחלום. המטפל מציע למטופל חלומות של יוצרים מסוגות טקסטואליות, מילוליות וחזותיות שונות, שהצליחו לחלום את החוויה האנושית, ובאופן זה מזמֵן מצע טקסטואלי שבסיועו יוכל המטופל להדהד את חלומו שעדיין לא נחלם. המאמר מוסיף רעיונות ופרקטיקות חדשות למגמת פיתוח הפסיכואנליזה המסורתית, מבלי לוותר על עקרונותיה היסודיים.
מדור דמויות בפסיכותרפיה - יחזקאל (חזי) כהן (עמ' 67-61)
פרופ' אליעזר ויצטום וד"ר יעקֹב מרגולין
כרך ל"ח, חוברת 1
2023
ד"ר יחזקאל (חזי) כהן מזוהה יותר מכול עם מוסד "בני ברית" שאותו ניהל במשך שנים רבות. הוא למד חינוך ופסיכולוגיה ושילב את שניהם בעבודתו המקצועית. הוא קיבל תואר שלישי בפסיכולוגיה, התמחה בפסיכואנליזה, היה חבר פעיל בחברה הפסיכואנליטית בישראל ומילא בה תפקידים בכירים. הוא נחשב כאחד האבות של הפסיכואנליזה של הילד בישראל. מגיל 24 החל לעבוד במוסד "בני ברית" לטיפול פנימייתי בילדים, שלימים נודע כבית הילדים "הרי ירושלים"; כעבור כמה שנים כבר מונה לנהל את המוסד, ועשה זאת עד ליציאתו לגמלאות ב־ 1997 . לאחר מכן הצטרף לוועד המנהל כיו"ר העמותה של המוסד, וב־ 2016 פרש סופית ונעשה לנשיא כבוד של העמותה. הוא גם לימד בביה״ס לעבודה סוציאלית ובחוג לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית ובאוניברסיטת תל אביב, ולעתים קרובות הוזמן להרצות על טיפול בילדים במסגרות חוץ־ביתיות בכנסים ובסמינרים בישראל ומחוצה לה. מחקריו ועבודתו המקצועית זיכו אותו בפרסים ובתעודות הוקרה. לאורך השנים במקביל לעבודתו הציבורית טיפל והדריך כפסיכואנליטיקאי מנחה בקליניקה הפרטית שלו. הוא הלך לעולמו בגיל 89 , באוגוסט 2021 , והותיר אחריו את רעייתו תלמה, ארבעה ילדים ו־ 11 נכדים.
וילפרד ר' ביון - ביון ברומא הסמינרים האיטלקיים \ יעל מגל (עמ' 72-68)
חגית אהרוני
כרך ל"ח, חוברת 1
2023
לקריאת הביקורת המלאה יש להיכנס למדור ספרים.
לחשוב על ילדים, לדבר עם הורים: מבחר חדש מעבודותיו \ דונלד ו. ויניקוט (עמ' 75-72)
ד"ר ורד אילון־מוסק
כרך ל"ח, חוברת 1
2023
לקריאת הביקורת המלאה יש להיכנס למדור ספרים.
ריצ'רד: סיפור אנליזה של ילד: טיפול פסיכואנליטי בילדים כפי שעולה מאנליזה של ילד בן 10 \ מלאני קליין (עמ' 78-75)
הדר קמפינסקי שוייצר
כרך ל"ח, חוברת 1
2023
לקריאת הביקורת המלאה יש להיכנס למדור ספרים.
גם אני איבדתי ילד חוויתם של גברים אחרי לידה שקטה \ נורית גלזר חודיק (עמ' 82-79)
ד"ר נועה גור־אריה
כרך ל"ח, חוברת 1
2023
לקריאת הביקורת המלאה יש להיכנס למדור ספרים.
מדור הגיעו למערכת
עפרה אשל
כרך ל"ח, חוברת 1
2023