לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך י"ט - חוברת 3,
יוני 2005
לחוברת הקודמת
כרך י"ט, חוברת 3, 2005
האודיסיאה של העצמי האמיתי - בין הסקילה של ההשתעבדות לכריבדיס של הדיכאון
דוד קיטרון
כרך י"ט, חוברת 3,
2005
ללא תקציר
הורדת המאמר
חקירה של חרדות פסיכוטיות - מרגרט ליטל
שרית בוסקוביץ'
כרך י"ט, חוברת 3,
2005
תרגום לעברית - שרית בוסקוביץ'
ללא תקציר
הורדת המאמר
האינטרנט כמרחב טיפולי מוגן
דרור גרין
כרך י"ט, חוברת 3,
2005
בעשר השנים האחרונות הפך הטיפול הנפשי באמצעות האינטרנט לעובדה קיימת על יתרונותיו וחסרונותיו. באיגוד הבין-לאומי למטפלים באינטרנט חברים מאות מטפלים מוסמכים, ואיגודים מקצועיים, שבתחילה הסתייגו מן המרחב הטיפולי החדש, התאימו את הקוד האתי שלהם לצרכים החדשים. המאפיינים הטכנולוגיים מרחיקים מטפלים ומטופלים רבים מן האינטרנט, אך למרות ההסתייגויות השימוש באינטרנט לצורכי טיפול הולך וגדל. הטיפול באמצעות האינטרנט עונה על צרכים מיוחדים של מטופלים, שאינם יכולים לזכות בטיפול פנים-אל-פנים, והם אכן רוב צרכני הטיפול החדש, ובכך משמשים כמניע העיקרי להתפתחותו. במאמר אציג את שאלת הסודיות והאמון, התופסת מקום מרכזי ביצירת הקשר עם המטופלים, ואת האמצעים העומדים לרשות המטפל ליצירת 'מקום בטוח' בטיפול הווירטואלי.
הורדת המאמר
טיפולוגיה בסיסית של שפת התנועה הרגשית
יונה שחר-לוי
כרך י"ט, חוברת 3,
2005
התבוננות ביחסי תינוקות והוריהם, והתבוננות מדוקדקת בתהליכי תנועה קשובה במרחב הטיפול בתנועה (תהליכים שבהם התנועה מעלה זיכרונות עלומים מכל תקופות החיים), הביאו אותי להסיק שמנקודת החוויה הגופנית-תנועתית של העצמי הינקותי, ההתפתחות עוברת דרך שני מערכים ארכיטיפיים של יחסים בין-אישיים שונים מהותית זה מזה. המערך האחד הוא זה של 'גוף עצמי בתוך מעטפת הורית-גופית', והאחר של 'גוף עצמי מול גופים/אחרים'. המערך הראשון מתקיים במרחב החיק ההורי ואילו המערך האחר מתקיים במרחב החוק החברתי. הבחנה זו נועדה להבליט את העובדה שמנקודת החוויה הגופנית-תנועתית של העצמי הינקותי ניתן להצביע על שתי מציאויות גופניות-התייחסותיות שונות לחלוטין זו מזו: מציאות החיק לעומת מציאות ה'מול'. בכל אחת פועלים חוקים שונים של תקשורת, של הבעה רגשית, של הגנות ושל אופני סיפוק. מטרתי במאמר להרחיב את ההתבוננות בגוף ובתנועה הרגשית ולפתוח פתח להבנות נוספות. הצגת הדברים מסתמכת על העובדה שהבסיס להבחנה בין שני הארכיטיפים גלוי לעין ונגיש לכל מי שירצה לבחון זאת גם בתצפיות בתינוקות ובהוריהם וגם לאור פרדיגמות התפתחותיות אחרות.
הורדת המאמר
אינטגרציה בין תיאוריות פסיכואנליטיות למודל נוירופסיכולוגי לסכיזופרניה Theory of Mind
ד"ר אודי בונשטיין
כרך י"ט, חוברת 3,
2005
Theory of Mind (TOM) מוגדרת כיכולת להמשגת מצבם הנפשי של בני אדם (עצמי ואחרים), ועל ידי כך לנבא ולהסביר את התנהגותם. המאמר מדגים שימוש במודל נוירופסיכולוגי הגורס כי הסובלים מהתקף פסיכוטי מגלים קשיים בכישורי ToM. משערים שנפגע המנגנון המנתק בין תוכן המייצג את המציאות למציאות עצמה. שימוש במודל זה, באינטגרציה עם מודלים פסיכואנליטיים מתאימים, ישמש לתיאור התערבות טיפולית בנערה פסיכוטית. מטרת ההתערבות היתה זיהוי ושיקום הפגיעה בכישורי ה-ToM, ויצירה מחדש של ניתוק (דיסוציאציה) זה. כך מתאפשרת תנועה מעיסוק באובייקטיבי לעיסוק בסובייקטיבי, ועיבוד והגדרה של גבולות הסובייקט.
הורדת המאמר
מן הגוף אל המחשבה - תפקיד המטפל ביצירת מבנים נפשיים סימבוליים
ג'ראר פולבר , ד"ר אורית יפה
כרך י"ט, חוברת 3,
2005
הפסיכואנליזה עוסקת מראשית דרכה בתעלומת המעבר מן ה'גופני' ל'נפשי', מן הדחפים לסמלים, מן האפקטים למחשבה. בעבודה טיפולית אנליטית עם ילדים פגועים מאוד מתעוררות תמיד שאלות הנוגעות להיעדר היכולת להשתמש במחשבה ובדמיון במקום לפעול, 'להתפוצץ' או 'לחלות בגוף'. במאמר זה נתאר כיצד תיאוריות על התפתחות הסימבוליזציה מזרמים פסיכואנליטיים שונים מסייעות לחדד את ההקשבה למטופלים שאינם מסוגלים לחשוב ולשחק. ההנחה בבסיס תיאוריות אלו היא שהיכולת לפתח ייצוג נפשי של 'עצמי חושב' קשורה לנוכחות מסורה של אחר 'החושב אותי'. המטפל הוא 'האחר' הנאבק להישאר 'חושב' גם בתוך הכאוס.
הורדת המאמר
התבוננות פסיכואנליטית באינטנסיביות מילולית
אלי הימן , ד"ר אילן נילמן
כרך י"ט, חוברת 3,
2005
במאמר זה נביא דוגמה קלינית שתאפשר התבוננות באינטנסיביות מילולית בטיפול. ננתח תופעה זו מפרספקטיבות תיאורטיות שונות, מתוך ניסיון לעמוד על משמעות המילים ואופן השימוש בהן. נדגים כיצד לעתים המילים שאמורות לאפשר את המבט פנימה עלולות להפוך למחסום והשימוש הרב בהן מעיד דווקא על חסם מפני העלאה של חומר רענן וטרי, וכן קושי לתת מקום למילה של האחר. לדעתנו יש להתייחס להעמסת מילים מצד המטופל (לא נתייחס כאן לאפשרות דומה מצד המטפל) כאל ביטוי מובהק של תהליך המתרחש במישור של העצמי ובמישור של יחסי האובייקט שלו.
הורדת המאמר
מכתבים כמגע חושי בנפש : הרהורים על ספרו של דוד גרוסמן "שתהיי לי הסכין"
ד"ר רבקה יהב , איריס רשף
כרך י"ט, חוברת 3,
2005
ספרו של דויד גרוסמן, 'שתהיי לי הסכין', פורש בפני הקוראים מסע לנבכי נפשו של הגיבור יאיר, דרך רומן מכתבים וירטואלי לאהובה מרים הנחשפת מתוך תגובותיו למכתביה. מסעו של יאיר נע מעולם של מציאות 'צפודה' ולא מכילה, לפנטסיה על קשר מושלם, בין הרצון לממש את הקשר והפחד ממימושו, מתוך הידיעה הלא-מודעת כי מימושו יהיה קריסתו. במקביל למסעו של הגיבור עולה הדמות הנשית, כדמות בוגרת ובשלה המוכנה למפגש עם המציאות. במאמר נתמקד בצורך בקשר מושלם, מכיל ומחזיק, כמענה לפנטסיה הלא-מודעת שנולדה מתוך תחושת חסך עמוקה בהכלה, בהחזקה ובהורות מטיבה, מהבנות הנשענות על עולם מושגים פסיכודינמיים מתחום יחסי אובייקט, פסיכולוגית העצמי ונקודות מבט נוספות.
הורדת המאמר
קבלת סטודנטים באוניברסיטת חלם
פרופ' עמנואל ברמן
כרך י"ט, חוברת 3,
2005
ללא תקציר
הורדת המאמר