לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך י' - חוברת 2,
מרץ 1996
לחוברת הקודמת
כרך י', חוברת 2, 1996
מעורבות, שותפות והעצמה : מודל משו"ה לפיתוח ברית עבודה עם משפחות
ד"ר יואל אליצור
כרך י', חוברת 2,
1996
המאמר מציג מודל לפיתוח קשרי עבודה בין שירותי טיפול לבין משפחות, כאשר ההנחה היא כי פיתוח הקשר תורם להשגת יעדי הטיפול. המודל מגדיר שלושה שלבים עיקריים בהתפתחות הקשר עם המשפחה: מעורבות, שותפות והעצמה (empowerment) (משו"ה). בכל שלב קיימת התמודדות משותפת של המשתתפים עם סוגיה מרכזית. עיבוד מוצלח של סוגיה זו והבעיות שהיא מעלה מכין את המערכת לקראת התמודדות עם השלב ההתפתחותי הבא ואילו ניסיון לפסוח על אחד השלבים יכול להוביל לתקיעות טיפולית. בעיה זו שכיחה במיוחד בעבודה עם משפחות המגלות התנגדות לטיפול ו/או כאשר קיימים פערים גדולים של רקע וציפיות בין המטפלים לבין משפחות. יחד עם זאת ישנם גם מצבים בהם ניתן לקיים עיבוד סימולטני של 2-3 שלבים. מודל משו"ה מאפשר הערכה התפתחותית של הקשר עם המשפחה והתאמה דיפרנציאלית של שיטות התערבות לשלבים השונים. היכולת להגדיר סדרי עדיפות וליצור רצף של מטרות ביניים טיפוליות יוצרות מסגרת אינטגרטיבית המאפשרת שילוב של שיטות מאסכולות שונות. כתוצאה מכך המודל נותן מסגרת-על למטפלים שאינם מומחים בטיפול המשפחתי אך מעוניינים להשתמש בידע המקצועי שלהם כדי לעבוד בשיתוף פעולה טוב יותר עם משפחות.
הורדת המאמר
פסיכותרפיה ופסיכואנליזה כאידיאולוגיות נבדלות
ד"ר רינה לזר
כרך י', חוברת 2,
1996
מאמר זה בא להשוות בין שתי אופנויות טיפוליות שונות (פסיכואנליזה ופסיכותרפיה דינמית), שצמחו מתוך מסגרת תיאורטית אחת (התיאוריה הפסיכואנליטית בכללותה). הוא פותח בתיאור שתי האופנויות הנידונות; מנסה להעמיד בשאלה את הנחת קיומו של קשר ישיר בין התיאוריה האנליטית לטכניקה שלה; מדגיש את הטשטוש ההולך וגדל בין שתי הטכניקות הנ"ל בתקופה האחרונה (את ההשפעה ההדדית שהדדיותה לא הוכרה במלואה); ומציע לאפיין את הגורם המבחין ביניהן כגורם ערכי-רגשי-אישי – השקפת עולם – או חברתי-תרבותי – אידיאולוגיה כלשהי – ולא כגורם רציונלי-מדעי.
הורדת המאמר
על הדרכה דינמית בדגש בין-סובייקטיבי
ד"ר חנוך ירושלמי
כרך י', חוברת 2,
1996
הרחבת התיאוריה על הדרכה פסיכואנליטית והעשרתה אינה מקבילה לזו של התיאוריה על הטיפול הפסיכואנליטי. ההדרכה הפסיכודינמית נשארה במשך השנים באופן בסיסי עם אותו מבנה, בו-בזמן שהתיאוריה הפסיכואנליטית הופכת להיות יותר בין-אישית, גמישה, פתוחה, פלורליסטית ונתונה יותר לביקורת ושינוי. כך, שינויים בתפיסת המציאות של הטיפול מביאים בתיאוריה הפסיכואנליטית לראות באינטראקציה הטיפולית מפגש בין שתי סובייקטיביות. את מקום התפיסה המסורתית, בה כל עיוותי המציאות היו מנת חלקו של המטופל, שחווה את ההעברה, תופסת כיום ההבנה שגם למטפל יש עיוותים בתפיסת המציאות. זאת הסיבה, שהמאמר הנוכחי מבקר את הניסיונות, בהדרכה, לשחזר את המציאות הטיפולית ההיסטורית, וגם להבין אותה טוב יותר על-ידי 'גילויים' של אמת טיפולית חבויה. התיזה העיקרית של המאמר לוקחת את מודל הטיפול של וולף כאנלוגיה להדרכה, ומציעה ליצור בה בראש ובראשונה אוירה של קבלה, עם נוכחות מלווה בלבד של המדריך, על מנת למודרכים לגלות את עצמם כמטפלים. המאמר מציע להעניק תשומת לב מיוחדת לבירור כשלונות אמפטיים של מדריכים לזהות צרכי מודרכים ולענות עליהם, על מנת לארגן מחדש את החוויה ההדרכתית, לעבד אותה ולהשיב למקומם את האיזון הרגשי והיכולת לעבוד ולהתקדם בהדרכה.
הורדת המאמר
עמדה אמפתית מגיבה לעומת עמדה אמפתית יוזמת בדיאלוג עם מטופלים הסובלים מחסך מבני
הדסה לכמן
כרך י', חוברת 2,
1996
מאמר זה עוסק במחשבה על כיווני התערבות במקרה של מטופלים עם חסך אישיותי מבני. מוזכרת גישתו של קוהוט, תוך הצעה להרחבה אפשרית נוספת. הרחבה זו עשויה, במקרים מסויימים, לאפשר ואף לקדם את הדיאלוג הטיפולי.
הורדת המאמר
קולות ומילים במפגש הטיפולי
משה לנדאו
כרך י', חוברת 2,
1996
התקשורת הבלתי מילולית, מחד, והשימוש ההגנתי בתוך המפגש הטיפולי במילים, העשויות למלא פונקציה של אובייקט וצורה אוטיסטית לפי טסטין, מאידך, עשויים להפגיש את המטפל עם אי-הבנות, אי-ידיעה ותחושות חוסר אונים קיצוניות. ניתן להתייחס לתקשורות אלו כלביטוי של האָפקטים והחרדות האופייניות לפוזיציה האוטיסטית-מגעית. רעיונותיו של בולס, לגבי המטפל כהיבט של האובייקט המתמיר, עשויים להאיר מפגשים אינטנסיביים אלה. אנסה להבהיר על-ידי דוגמאות קליניות העוסקות בקולות, מחד, ובמילים המהוות אובייקטים וצורות אוטיסטיות, מאידך, את הרעיונות והמחשבות הללו.
הורדת המאמר
טיפול באילמות סלקטיבית – שילוב של גישות
יהודית שגב , בעז שלגי
כרך י', חוברת 2,
1996
המאמר מציג ילדה בת 5, שסבלה מאלם סלקטיבי וטופלה בהצלחה. הטיפול, שנערך במסגרת משפחתית, התבסס על שילוב גישות: שימוש באמצעים חוויתיים, שכוונו לחזק את היכולת של בני המשפחה להתמודד עם תכנים רגשיים, ושילב היבטים התנהגותיים, מערכתיים ופרדוקסליים. נסביר במאמר מדוע היה דרוש שילוב זה על מנת להתמודד עם מורכבותו של הסימפטום.
הורדת המאמר
הניתוח העיסקתי – כטיפול זוגי קצר מועד
ד"ר זאב קפלן , ד"ר אליעזר ויצטום
כרך י', חוברת 2,
1996
במהלך הטיפול בשיטת הניתוח העיסקתי רוכשים בני הזוג את היכולת להבין את משמעות התנהגותם, לזהות את תגובותיהם, להשתחרר מן ההשפעות השליליות של העבר ולבסס את יחסיהם על קשר 'בוגר' יותר. השיוויון בין המטפל למטופלים, השפה הברורה והמובנת ללא ביקורת ושיפוטיות מאפשרים להם לשפר את דימויים העצמי ומעוררים אותם ללקיחת אחריות אישית, לבחירה ולשינוי של דפוסי התנהגותם, המאמר דן במושגים הבסיסיים של גישה טיפולית זו ומציג את יישומה כטיפול זוגי קצר-מועד בקשיי תקשורת בין-אישית.
הורדת המאמר
סודיות וחסיון בטיפול : חדשות ועדכונים
ד"ר אליעזר ויצטום , ד"ר יעקב מרגולין , ד"ר עמיחי לוי
כרך י', חוברת 2,
1996
ללא תקציר
הורדת המאמר
זכרון דברים
פרופ' עמנואל ברמן
כרך י', חוברת 2,
1996
ללא תקציר
הורדת המאמר