לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך ט' - חוברת 3,
יוני 1995
לחוברת הקודמת
כרך ט', חוברת 3, 1995
מהו 'העצמי' של 'פסיכולוגית העצמי' ? חלק ב : הצגת התיאוריה
פרופ' פנחס נוי
כרך ט', חוברת 3,
1995
בחלק הראשון של מאמר זה (שיחות ט' (2): מרץ 1995) נסקרו תולדות מושג 'העצמי' בפסיכואנליזה ומחוצה לה במגמה להראות שהנטייה ההולכת ומשתלטת כיום היא לא להמשיג עוד את העצמי כמבנה או מערכת, אלא רק מהיבטו הסובייקטיבי – כ'תחושת עצמי' או 'חווית עצמי'. כהמשך לנטייה זו תוצג בחלק הנוכחי תיאוריה הגורסת שהצורך ליצור ותחזק את התחושה של 'עצמי' מלוכד (קוהסיבי) הנמצא בקשרי גומלין עם הזולת והחברה (יחסי אובייקט) הוא מן המשימות המרכזיות ביותר של האני, ומהווה את אחת המוטיבציות המרכזיות המניעות את הפעילות הנפשית וההתנהגות בבריאות ובפתולוגיה הנפשית.
הורדת המאמר
עולמו הרוחני של המטפל בין הקשבה לפירוש : על התפתחותה האפשרית של הפסיכואנליזה מאינדיבידואליות לסובייקטיביות
רענן קולקה
כרך ט', חוברת 3,
1995
התנתקותו המודעת של פרויד מהפילוסופיה, לשם שמירת איכותה האמפירית של הפסיכואנליזה, ניתקה אותה משורשיה הפילוסופיים האותנטיים המעוגנים בראשית האכזיסטנציאליזם של המאה הקודמת, והוליכה אותה לכיווניה הפוזיטיביסטיים. תהליך זה עשה את הפסיכואנליזה לפסיכולוגיה העמוקה והמשוכללת ביותר של האינדיוודואליות, אך בלם את הפוטנציאל הגלום בה להפוך גם לפסיכולוגיה של הסובייקטיביות. פסיכולוגיית העצמי מוצעת כסיכוי מחודש להגשמת משאלתו המקורית של האכזיסטנציאליזם לגעת בסובייקיטיביות האנושית מתוך שיטה, ולהפוך בכך את הפסיכואנליזה למתודה אונטולוגית כיאה לדיסיפלינה מיוחדת הממוקמת בתווך שבין פילוסופיה למדע. המאמר בוחן את יסודותיו העיוניים של מושג הציר בפסיכולוגיית העצמי, זולתעצמי, ומדגים בחומר קליני את ההשתמעות הטיפולית הנגזרת ממנו לעמדה אנליטית, העושה את עולמו הרוחני של המטפל למרחב השאלה, בו ניתנת הזדמנות מחודשת להתהוותה של עצמיות המטופל וצמיחתה.
הורדת המאמר
רגשות מובעים (Expressed-Emotions) : סקירה
ד"ר צופי מרום , ד"ר חגי חרמש , זיוה כרמלי , פרופ' חנן מוניץ
כרך ט', חוברת 3,
1995
מאמר זה סוקר את המושג רגשות מובעים (EE- Expressed Emotion), אשר מהווה מדד גלובלי של רגשות, עמדות והתנהגויות שמבוטאות על ידי קרובי בני משפחה כלפי בן משפחתם החולה. המאמר סוקר את התפתחות המושג, השימוש בו, השלכותיו ומגבלותיו.
הורדת המאמר
מדידת רגשות מובעים וסולם הדחייה של החולה – מאפיינים ויישומים
ד"ר אוריאל הרסקו-לוי , ד"ר גבי שפלר , ד"ר דולורס קרייזמן
כרך ט', חוברת 3,
1995
מדד הרגשות המובעים (EXPRESSED EMOTION- EE) במשפחות של חולי נפש, כפי שמופק בראיון המשפחתי על שם קרמבוול (Camberwell Family Interview, CFI), הוא מנבא משמעותי ומובהק של מהלך המחלה הסכיזופרנית ומחלות נפש אחרות. מימצא זה תרם רבות לפיתוח התערבויות משפחתיות שמגמתן להביא לשינויים ב-EE. בו זמנית, מגבלות השימוש ב CFI, ובעיקר משך הזמן הנדרש לראיון זה, הביאו לפיתוח אמצעי הערכה יעילים יותר, שיכולים לשמש גם לעשייה הקלינית. במאמר יוצג לקוראים סולם הדחייה של החולה (The Patient Rejection Scale - PRS), המודד עמדות בני משפחה כלפי החולה, עמדות שחופפות למרכיבים העיקריים של ה-EE. הסולם תורגם לעברית וציוניו נמצאו במתאם מובהק עם מימדי התוצאה של מהלך המחלה הסכיזופרנית במדגם של חולי סכיזופרניה ישראליים. הPRS מאפשר לקלינאים ולחוקרים הערכה יעילה של מטרות ושל תוצאות פסיכותרפויטיות.
הורדת המאמר
תופעת הזאר אצל עולי אתיופיה בישראל – היבטים תרבותיים וקליניים
ד"ר נמרוד גריסו , ד"ר אליעזר ויצטום
כרך ט', חוברת 3,
1995
המאמר מתאר את ההבניה החברתית והשימוש התרבותי במצבי מודעות משתנים. דוגמא מובהקת לשימוש כזה היא תופעת האיחוז. תופעת האיחוז ע"י רוח הזאר היא אחת הנפוצות שבין תופעות האיחוז באפריקה ובאיזור הסהר הפורה. תופעה זו מופיעה גם אצל עולי אתיופיה בישראל ומתבטאת במגוון תופעות התנהגותיות כמו תנועות גוף בלתי רצוניות (המזכירות התכווצויות אפילפטיות) מוטיזם ודיבור בשפה לא ברורה. שינויים התנהגותיים כאלה יכולים לחקות הפרעות נוירולוגיות ופסיכיאטריות רבות. כך, אושפזו מספר עולים שפיתחו תופעות כאלה. חלקם קיבלו אבחנות של מחלות פסיכיאטריות קשות ואושפזו במוסדות פסיכיאטרים וחלק אחר עבר בדיקות חודרניות ומיותרות בחשד לבעיות גופניות קשות. המאמר מתאר את ההיבטים הקליניים, מביא ארבעה תיאורי מקרה מפורטים ונדונים בו בהרחבה ההיבטים האנתרופולוגיים והתרבותיים. כמו כן מצורפות המלצות לצורת התערבות בעתיד.
הורדת המאמר
כשהכורסה קורסת : קבוצות לעזרה עצמית
ד"ר נתי רונאל
כרך ט', חוברת 3,
1995
מאמר זה הוא סקירת התופעה של קבוצות לעזרה עצמית. הקבוצות מוגדרות כספונטניות, ראשוניות, 'פנים אל פנים', מכוונות מטרה, ללא בירוקרטיה, ודוגלות בתורה מוסרית. התופעה עתיקה כמו ההיסטוריה האנושית, ובעלת מקורות דתיים רחבים. המקורות החילוניים לתופעה: השפעת המודרניציה והניכור; חוסר יכולת של השירותיים המקצועיים לעמוד בהיקף הצרכים; ביקורת על ההגמוניה המקצועית; וולונטריזם ופרגמטיזם. תהלכי העזרה העצמית כוללים: הזדהות; התחלקות; אלטרואיזם ו'תרפיית העוזר'; הקמת רשת חברתית יציבה ו'אחווה'; הדדיות ואינטנסיביות ביחסים; הסרת תיוג.
הורדת המאמר
להתגבר על דיוניסוס מבלי להפוך לסיזיפוס
משה משעלי , ד"ר סרג'יו מרצ'בסקי
כרך ט', חוברת 3,
1995
מאמר זה מתאר תהליך בקבוצות טיפוליות שפעלו לפי המודל של 'מניעת נפילה' במעון לגמילה מאלכוהול ברמת גן. המאמר פותח בדיון כללי בסוגיות הקשורות בשמירה על שינויים בהרגלי התנהגות, דן בתאוריות טיפוליות שונות העוזרות להבין את תהליכי ההתמכרות, שלבים בשינוי התנהגות התמכרותית, ולבסוף נידונה סוגיית הרציונל העומד מאחורי שיטת השליטה העצמית והקשר בינה ובין שמירה על שינוי בהרגלי ההתמכרות. המאמר נותן רציונל להתמקדות בבעיית 'המעידה' (או החזרה להרגלי השתייה) בשלב השמירה על השינוי. כלומר התמקדות בגורמים המקדימים נפילה, כמו למשל, תגובות רגשיות חזקות לשינוי מינימלי בחוק 'אי-שתיה'. שיטה זו, השמה דגש על למידה מחודשת, עומדת בסתירה לשיטות המסורתיות שראו בכל מעידה סימן לכישלון טיפולי. החלק האחרון של המאמר סוקר סדרת טכניקות שנגזרו מהמודל.
הורדת המאמר
נשיאת עדות ותיעוד השואה כמנגנון הסתגלות בבגרות ובזקנה
ד"ר ליאורה בר-טור
כרך ט', חוברת 3,
1995
עיסוק אקטיבי ופומבי בשואה מאפשר לניצולים לבנות חיים חדשים ולהתמודד עם רגשי אשם קשים ללא הצורך להיפרד מאובייקטים משמעותיים מהעבר. סקירת השואה, בניגוד לסקירת העבר, מהווה משימה מיוחדת והכרחית להצדקת ההישרדות. במהלך החיים היא משמשת כאמצעי לשמירת הרצף בין העבר שנכחד להווה. ובין העולם הפנימי לעולם החיצון ובכך מושגת תחושת של שליטה על האובדנים. העיסוק הנמשך בתיעוד השואה בזיקנה המאוחרת נובע מהקושי להגיע להשלמה ואינטגרציה, מחד, ומן הצורך בשמירה על הנצחיות, מאידך. המאמר מתאר ניצולה זקנה וערירית, אשר העיסוק בנשיאת עדות וסקירת השואה הווה עבורה גם חלק ממשימה התפתחותית נורמטיבית בבגרות המאוחרת. בזיקנה משמש מנגנון זה כהזנה לנרקיסיזם הפגוע, ומאפשר התמודדות עם האובדנים והכנה למוות הקרב. ההשקעה הליבידינלית במילים ובמעשים מהווה תחליף ופיצוי לקשר עם בני משפחה, ומאפשרת, באמצעות הקשר הסימבולי שנוצר בתיעוד, העברת המורשת של העבר לדור ההמשך.
הורדת המאמר
" זר לא יבוא "
פרופ' עמנואל ברמן
כרך ט', חוברת 3,
1995
ללא תקציר
הורדת המאמר
האסיילום – מוסדות למשוגעים באנגליה של המאה ה-19 : סיפורן של ממותות שטרם נכחדו
ד"ר נעם טריימן
כרך ט', חוברת 3,
1995
האסיילום כמוסד הסגר בעל יומרות טיפוליות והומניות מקבל משמעות אקטואלית לנוכח המפנה המסתמן בשירותי בריאות הנפש לכיוון פסיכיאטריה קהילתית. המאמר יפתח בסקירה היסטורית של הרקע לצמיחת מוסדות האסיילום באנגליה של אמצע המאה ה-19, הצרכים והציפיות שהולידו תהליך אינסטיטוטיזציה רחב היקף, ימשיך בסיאוב השיטה ברבות השנים ובסוף יסקור את האכזבה וההתפכחות, הן בתחום האידיאולוגי-מוסרי והן המעשי תרפויטי. חלק ממוסדות האסיילום עתיקי יומין עודם פעילים כיום במתכונת בית חולים פסיכיאטרי. מדיניות מערכת הבריאות באנגליה מחייבת את סגירתם עד סוף המאה הנוכחית. התהייה המתבקשת: מה היתרון בשיטה שתחליף את האסיילום ויורשו – בית-החולים פסיכיאטרי? האם מודל הטיפול הקהילתי, לו נקשרים כתרים תרפויטיים ואידיאולוגיים, בנוי לעמוד בציפיות?
הורדת המאמר