לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך ל"א - חוברת 1
נובמבר 2016
לחוברת הקודמת
כרך ל"א, חוברת 1, 2016
פרידה מ״שיחות״ לאחר שלושים שנה
פרופ' אריה שלו
כרך ל"א, חוברת 1
2016
ללא תקציר
הורדת המאמר
לחשוב 'מחוץ לרחם' : על מקומו של הגבר בעולם הטיפולי ומקומם של ההיבטים הגבריים בחדר הטיפול
רועי סמנה
כרך ל"א, חוברת 1
2016
למאמר זה שני מוקדים עיקריים: ראשית, הוא בא לשרטט את חוויתו של הגבר־המטפל בעולם הטיפולי האנליטי שעבר פמיניזציה ולהצביע על האתגרים הייחודיים העומדים בפניו, אתגרים הנובעים מהצורך לענות על מערכת הציפיות המיגדרית, הסותרת לעתים את מערכת הציפיות המקצועית. בנוסף עוסק המאמר בתהליך שעברה הפסיכואנליזה ובו עברו ההיבטים הגבריים של הטיפול הדרה ומתוארת החשיבות שיש להיבטים הגבריים־אבהיים בחדר הטיפול והבעייתיות שיש בהשמטתם מהשיח התיאורטי והקליני.
הורדת המאמר
שלושה בסירה אחת — מחשבות על הדרכה בתהליך הכשרה
ד"ר הילית אראל ברודסקי
כרך ל"א, חוברת 1
2016
הדרכה המתקיימת בתהליך הכשרה כוללת שלושה גורמים: המדריך, המודרך והמוסד האקדמי והיא בהגדרתה טריאדית יותר משהיא דיאדית. למין הרגע הראשון של המפגש מדריך־מודרך בהקבלה למפגש תינוק־אֵם, נוכח גם האב, השלישי, המוסד
האקדמי. בהדרכה בתהליך הכשרה הקשר פומבי ומתקיים בתוך מארג חברתי ממשי הידוע לשני הצדדים. השלישי עשוי לאפשר מרחב וביטחון כשהוא מסמן את גבולות הקשר, את זמן ההתקשרות ואת מאפייני ההתקשרות. לצד זה, השלישי עלול להעלות תחושות של חשיפה, אשמה, עוינות ובושה. במשולש שנוצר קיימות, לא אחת, סיטואציות בהן מידע נשמר אצל אחד הצדדים או ששניים מהצדדים חולקים ביניהם מידע ומותירים את השלישי בחוץ. אפרט מאפיינים ייחודיים להדרכה בתהליך ההכשרה, אבחן את השפעתם האפשרית על המדריך ועל המודרך ואציע שמידע שהופך סודי בתוך משולש ההדרכה עלול להפוך לנקודת עיוורון שמקשה על התנועה בהדרכה ועל היכולת לחשוב באופן חופשי ומלא.
הורדת המאמר
כשהמחקר פוגש את התיאוריה : המשגה אמפירית של מושג העצמי הכוזב וחיבורו לגישה חברתית־ביקורתית דרך המקרה של כבדי שמיעה
ד"ר אדוה איכנגרין , פרופ' דני הופיין
כרך ל"א, חוברת 1
2016
מטרתנו במאמר לבחון, תיאורטית ואמפירית, את השפעתן של גישות חברתיות־תרבותיות על התפתחות הגנת עצמי כוזב דרך המקרה של כבדי שמיעה מילדות. המפגש בין דיסציפלינות שונות: פסיכודינמית, חברתית־ביקורתית ושיקומית, נעשה במאמר זה לא רק מן הבחינה התיאורטית, אלא גם ובעיקר דרך ביסוס מחקרי־אמפירי. נתאר מחקר המבוסס על שימוש בשאלונים וראיונות עומק עם מדגמים גדולים של סטודנטים כבדי שמיעה ונבדקי ביקורת שומעים. השערות המחקר עסקו בהבדלי הגנת העצמי הכוזב בין קבוצת הניסוי לקבוצת הביקורת, בגורמי הסיכון להתפתחות הגנה זו ובקשרים בינה לבין יחסם הנוכחי של הנבדקים למגבלתם. ממצאי המחקר מעידים על כמה כיווני השפעה העשויים להתקיים בין הרובד החברתי־תרבותי לבין הרובד האישי־פסיכודינמי. בנוסף, דיון בממצאים מציג את תרומתם להבנה שונה ומובחנת יותר של מושג העצמי הכוזב ביחס לאופן שבו בדרך־כלל מפורש מושג זה בספרות הקלינית. נציע להבחין בין שני סוגי הגנה: עצמי כוזב מפוצל ועצמי כוזב מרצה.
הורדת המאמר
הצעת האנליזה, הצעת האנליטיקאי, והפיתוי האתי
ד״ר ויויאן שטרית וטין
כרך ל"א, חוברת 1
2016
לאחר שאציג את טענתו של ז'אן לפלאנש כי הצעת האנליזה מעוררת את העברת 'הפיתוי הראשיתי' ואמקם טענה זו בתוך ההקשר של התיאוריה שלו — "תיאורית הפיתוי המוכלל", ברצוני לטעון כי הצעת האנליזה מעוררת, לצד העברת הפיתוי הראשיתי, גם את העברת 'המרחב הרחמי'. אטען כי להצעת האנליזה יש מימד כפול שראוי לקחת בחשבון, מימד שאכנה 'הפיתוי האתי', כאשר האתיקה מובנת כאן במונחיו של עמנואל לוינס כ׳אחריות אסימטרית עבור האחר'. אציג כמה דוגמאות קליניות שימחישו זאת מנקודת מבטו של האנליטיקאי, וכן מנקודת המבט של המטופלים, מבוגרים וילדים.
הורדת המאמר
שָד טוב שָד רע : הפיצול בתיאוריה הפסיכואנליטית ובהנקה פעילה
שיר בר־אמת
כרך ל"א, חוברת 1
2016
הרעיון כי ניתן להבין את הנפשי דרך חקירה מדוקדקת של הגופני והיחסים ביניהם הוא מאבני היסוד של החשיבה הפסיכואנליטית. על כן מתמיה כי קליין, אף שתיארה את החוויות הנפשיות בשנה הראשונה כנגזרות של חוויות גופניות, השתמשה בהנקה כמטאפורה, תוך הדגשת ההיבט התוך־נפשי והתרחקות מההיבט הגופני. מאמר זה מציע קריאה מחודשת של הפיצול הקלייניאני, על בסיס תיאוריהן של אמהות מניקות ברשת, ומידע פרקטי ממדריכי הנקה, המעלים כי לרוב התינוקות העדפה קבועה לאחד הצדדים, להלן השד הטוב, ורתיעה מהצד השני, להלן השד הרע. תוך כדי התייחסות
לתיאוריות פסיכואנליטיות התייחסותיות והתפתחותיות, אטען כי מצבי תודעה המזוהים עם העמדה הסכיזופרנואידית פעילים בתקופת ההנקה אצל האם והתינוק גם יחד, כך ששניהם שותפים לחוויה מטלטלת וסוערת שבין טוב לרע, הצלחה לכישלון, תקווה לפחד. בהמשך אשרטט את הדרך חזרה מהתיאוריה למעשה, כלומר מהמטאפורה הקלייניאנית שד טוב שד רע, לסיטואצית ההאכלה והאמהות הראשונית, ובכך אדגים כיצד ניתן להשתמש בהבנות הפסיכואנליטיות את המעגליות הגופנית־נפשית להבנת קשיים פרקטיים בהורות, וכיצד דרך מעברים בין הקונקרטי לסימבולי, בין תיאוריה למעשה, ניתן לתת מענה פסיכותרפויטי גם לקשיים שנראים ודורשים מענה מיידי וישיר.
הורדת המאמר
אהבת אמת כאהבת האמת — מחשבות קלייניאניות על אהבה
ד"ר מירב רוט
כרך ל"א, חוברת 1
2016
מראשית חיינו ועד סופם אנו כמהים לאיחוד המיתי עם האחר, המבוסס על השילוב בין רגעי הרמוניה בין אם לתינוקהּ ובין פנטסיות הנוגעות בחיבור אידיאלי וסיפוק מוחלט. בה־בעת, קיים מערך פנטזיות הכולל תוקפנות כלפי, חרדות והגנות מפני אובייקט מתסכל ורע. המאבק והאיזון בין שתי התייחסויות אלו מצויים בשורשי האהבה הרומנטית. במאמר זה אגע בכמה גורמים מרכזיים העומדים בדרכה של האהבה הרומנטית ובתנאים הפסיכולוגיים שעשויים לאפשר אותה: האהבה כלפי אחרותו של האחר; קבלת האתגר האתי הכרוך בתשוקה המינית; ומעל לכול וחשוב מכול — אהבת האמת. דוגמה קלינית תראה כיצד אלו נחקרות בתודעת האנליטיקאית דרך הזדהות־השלכתית ומעובדות במפגש האנליטי.
הורדת המאמר
התמכרות, טראומה מוקדמת וכפיית החזרה
הוד קציר
כרך ל"א, חוברת 1
2016
במאמר זה אציע נקודת מבט פסיכואנליטית על תופעת ההתמכרות. הוא נכתב על רקע של דלות יחסית בכתיבה הפסיכואנליטית על הנושא ועל רקע של מיעוט טיפולים פסיכואנליטיים במכורים. בכדי להבין את מניעי ההתמכרות על סוגיה השונים אציע
לחזור לראשית ההתפתחות ולעקוב אחר נתיביה. אזכיר את התפקיד הבלתי נפרד של החלב ביחסים המוקדמים ואטען כי ניתן למצוא את מקור ההתמכרות בנפרדות טראומתית טרם זמנה. בחלוף שנים תופיע ההתמכרות ותבוא לידי ביטוי דרך מנגנוני כפיית החזרה. חותם את המאמר תיאור מקרה של טיפול במכור לקנביס.
הורדת המאמר
מטפלים ומשפטנים — שָׂפָה אֶחָת וּדְבָרִים אֲחָדִים
ד"ר יעקֹב מרגולין
כרך ל"א, חוברת 1
2016
ללא תקציר
הורדת המאמר
תגובה למאמר "עצמי טיפולי כוזב" ובחינת המומחיות בפסיכולוגיה
ענת יודפת
כרך ל"א, חוברת 1
2016
ללא תקציר
הורדת המאמר
דמויות בפסיכותרפיה - פרנץ בריל
פרופ' אליעזר ויצטום , ד"ר יעקב מרגולין
כרך ל"א, חוברת 1
2016
ללא תקציר
הורדת המאמר