לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך כ"ו - חוברת 3,
יולי 2012
לחוברת הקודמת
כרך כ"ו, חוברת 3, 2012
עבודת הייצוג במצבים פסיכוטיים
ד"ר משה ברגשטיין
כרך כ"ו, חוברת 3,
2012
במצבים פסיכוטיים נחשפת התמודדותה של הנפש עם אובדן ייצוג. המאמר מנסה להבין את אופן היווצרותם הראשוני ביותר של ייצוגים, בעיקר בעזרת חשיבתם של ביון, פיירה אולנייה ובני הזוג בוטלה, באמצעות הבנה זו לבחון מהי 'עבודת הייצוג,' מהם מצבים 'חסרי ייצוג,' וכיצד על המטפל לנהוג בכדי להתמודד עם מצבים כאלה. החרדה העיקרית המתעוררת במצבים קדומים אלה היא תוצאה של תהליך אובדן הייצוג, ולאו דווקא היעדר הייצוג עצמו הנובע מכך. מאחר שכך, המטפל ייטה להתגונן מפני תהליך דומה בחשיבה שלו עצמו, על אף שזהו בדיוק התהליך הנדרש ממנו בכדי לאפשר עבודת ייצוג אצל המטופל. במאמר אבחן, בעזרת דוגמאות קליניות, כיצד יכול המטפל לאפשר תהליך זה.
הורדת המאמר
הערות כלליות על הרישום הטראומתי בנפש
מקסים בן אמו
כרך כ"ו, חוברת 3,
2012
מאמר זה עוסק בטראומה, נושא שנכתב ועוד ייכתב עליו רבות. כאן אתייחס אליו מנקודת מבט אפיסטמולוגית במידת מה (במובן של עמנואל קאנט או ז'אן פיאז'ה,) ולפיכך יהיה זה ניסיון להגדיר מהם התנאים הא־פריוריים ברמת התפקוד התוך־נפשי, להתפתחות מצב נפשי מן הסוג הטראומתי. הבחנה מרכזית ראשונה תבדיל בין אירוע חיצוני בעל מאפיינים טראומתיים לבין הרישום המקביל לו בנפש, כאשר הראשון איננו קשור בהכרח לשני, ואין קשר של סיבה ותוצאה. לאחר כינון הבחנה זו, אנסה להגדיר את העיקרון המנחה את מה ניתן לכנות 'רישום טראומתי בנפש,' וזאת על בסיס הצעות תיאורטיות של פרויד, שהורחבו על־ידי תיאורטיקנים שהלכו בעקבותיו. כמו כן נציג היפותזה שתגדיר את הרישום הטראומתי כ'עקבה חושית טהורה.' הדיון בהיפותזה זו יכלול תיאור וניתוח של תופעות המעידות על שיבוש עד כדי פתולוגיה מובהקת, הקשורות באופן ישיר לגורם הפרצפציה: התדהמה היא הביטוי האפקטיבי שלו, ואילו ה'חשיבה בתמונה' היא תוצר השפעותיה של הפרצפציה על התפקוד המנטלי או הקוגניטיבי גרידא.
הורדת המאמר
שתיקת הכספים
מיקי תודר גולדין
כרך כ"ו, חוברת 3,
2012
במאמר זה אבדוק את מקומו המושתק, יחסית, של הכסף במרחב ובשיח הפסיכואנליטי. השערת המאמר היא שהכסף מהווה גורם המאיים ומאתגר את המרחב הפסיכואנליטי בהיותו מסמן של 1: היות הטיפול הפסיכואנליטי 'מוצר נסחר,' ובכך מפגיש 'שיח קפיטאליסטי' עם 'שיח טיפולי. 2: צורכי המטפל במרחב המיועד לטיפול בצורכי המטופל. 3: שבירותם של יחסי הכוח שבין מטפל למטופל. 4: דיאלקטיקת חיבור־נפרדות ביחסים אלה. בכך נוצרים מורכבויות ופרדוקסים, המתחזקים עוד יותר עם השתנותה של הפסיכואנליזה וכניסתם של דגמי טיפול חדשים, שמגדירים מחדש את תפיסת הטיפול ואת תפקידיהם וזהותם של המטפל והמטופל. דגמים אלה מעצימים מורכבויות ופרדוקסים הנוגעים למקומו של הכסף במרחב הטיפול ובכך מהווים גורם המעצים את 'שתיקת הכספים'.
הורדת המאמר
התנהגות של הרס עצמי , גיל ההתבגרות וטראומה
ד"ר ירי גביעון , פרופ' אלן אפטר
כרך כ"ו, חוברת 3,
2012
כתביו של ג'וזף נושפיץ, פסיכיאטר ופסיכואנליטיקן, תורמים להבנת תהליכי התפתחות אצל ילדים ונוער. ושפיץ מתאר כיצד גרעין עצמי שלילי, בעל מרכיב רודפני באני העליון עלול להוביל להתנהגות של הרס עצמי בגיל ההתבגרות. במאמר זה נרחיב ונדון במושג 'אני אידיאלי שלילי,' העומד במרכז התיאוריה של נושפיץ על הרס עצמי. כמו כן נדון בקשר שבין האני האידיאלי השלילי לבין טראומה, והשפעתו על התנהגות של הרס עצמי בקרב מתבגרים. רעיונותיו והמשגותיו של נושפיץ תורמים להבנת התנהגויות של מתבגרים, כגון תלות בחומרים ממכרים, בעיות משמעת והתנהגות, התנהגות בעלת סיכון עצמי, לרבות התנהגות מינית מסכנת. האופן והייחוד שבהם נושפיץ מקשר בין התנהגות עם מאפייני הרס עצמי בקרב נוער בסיכון לבין טראומה יוצגו ויודגמו בעבודה זו באמצעות דוגמאות קליניות.
הורדת המאמר
יצירה עצמית בטיפול : ביון וניטשה
רן לוי
כרך כ"ו, חוברת 3,
2012
מאמר זה עוסק בהיבט האסתטי הנמצא במהות הנפש האנושית ותהליך הטיפול הפסיכואנליטי. במאמר אציג את החלקים השונים המרכיבים את תיאורית החשיבה של ביון, המוצגת כתיאוריה של יצירה־עצמית. הרעיון ביצירה העצמית הוא כי האדם הינו מה שהוא עושה מעצמו או מה שנעשה בו ונוצר בתוכו. אתאר זאת בעזרת דוגמאות מאת רילקה, סזאן, ניטשה וביון ואציג את החומרים שמהם, לפי ביון, יוצר האדם את עצמו בעזרת סביבתו. חלקים ביצירה־עצמית זו נתפסים באופן מודע ואחרים אינם נגישים לתודעה. אבחן כיצד הטיפול והתהליך הטיפולי מעודדים ומאפשרים אופן של יצירה־עצמית. לשם־כך אתאר את מושגי הייצוג והעיבוי העומדים בבסיס תיאורית החשיבה של ביון ואתאר מרחב מסוים, לו אקרא 'מרחב הייצוג' אשר בו, לדעתי, מתקיים תהליך החשיבה והיצירה־העצמית.
הורדת המאמר
אנה או לא - בין אנה אוֹ , לאנה גם וגם : על הגוף והנפש מנקודת מבטה של פסיכולוגית העצמי
ענת פרי פיאמנטה
כרך כ"ו, חוברת 3,
2012
המאמר שלפנינו פורש את תפיסת הגופנפש של פסיכולוגית העצמי, תוך התבוננות בסיפורה של מטופלת שלי, אנה, שפנתה לטיפול בעקבות קשיי נשימה, ובהמשך חלתה בסרטן. במקביל, המאמר עוקב אחר סיפור חייה המרתק של אנה אוֹ (ברטה פפנהיים) המטופלת של ברויאר, יוצרת המושג 'הריפוי בדיבור' (שאף היא הופנתה לטיפול בשל סימפטומים של קשיי נשימה ושיעול), ומציע פרשנות שונה מזו שהוצעה ל'מחלתה' על־ידי פרויד. תסמיניהן של שתי ה'אנות,' מוצגים כמופעיו המפוצלים של עצמי שקולו נדם, בהיעדר סביבה מספקת חמצן רגשי. בניגוד לפסיכואנליזה הקלאסית, שראתה בגוף בסיס: מודל לפיו מתנהלת הנפש, ממנו היא צומחת, ולו היא כפופה, הרי פסיכולוגית העצמי רואה בגוף נגזרת כלשהי של הרוח; התגלמות של יסוד מתוך פוטנציאל רחב יותר של אפשרויות, הקרוי בשפת מכניקת הקוואנטים: סופרפוזיציה; על־הוויה. שתי ה'אנות' עוברות התמרה (טרנספורמציה) משמעותית, ובוקעות לעצמיות חדשה. אנה 'שלי,' משילה צורה: נחלשת בגוף, מחד, אך מתחזקת והופכת אסרטיבית, מאידך, ומגלה את קולה וייחודיותה באופן מפתיע. אנה אוֹ מתגשמת כעובדת סוציאלית פורצת דרך וחלוצה פמיניסטית. במאמר אבחן התמרות אלו בראי פסיכולוגית העצמי. עוד אציע כי החיות והיעדר החיות הם מימד של עצמיות המתגלם דרך הגוף ונפרש על כל הרצף שבין בריאות להיבראות.
הורדת המאמר
מעבדות לחירות : מטאפורות של מחלה והחלמה בסיפורי נשים שהחלימו מבולימיה נרבוזה
רוני אלרן־ברק , ד"ר אלי בוכבינדר , ד"ר עינת צוברי , פרופ' יעל לצר
כרך כ"ו, חוברת 3,
2012
הטיפול בחולות בולימיות נתפס כקשה ומאתגר גם עבור מטפלים מנוסים. מטרת המאמר היא להעמיק בהבנת האופן הייחודי בו מתארות נשים שהחלימו מבולימיה נרבוזה את תהליך החלמתן. המחקר הוא מחקר איכותני פנומנולוגי המבוסס על ראיונות עומק עם 12 נשים אשר החלימו מהמחלה בעזרת טיפול פסיכולוגי. ניתוח הראיונות העלה כי המשתתפות משתמשות בשפת המטאפורות כדי לתאר את החלמתן כמעבר מקצה אחד של החוויה אל הקצה המנוגד לו: מעבדות לחירות, ממחנק לשחרור, מכאוס לסדר ומסגירות לפתיחות. מעבר זה מתואר באמצעות שלושה פרוטגוניסטים: העצמי, הבולימיה והסביבה, המתארים, בהתאמה, שלושה מישורי שינוי. ממצאי המחקר ידונו בראי חווית ההחלמה כפי שהיא עולה מתוך הראיונות. ידון גם האופן המורכב והקוטבי בו חוויה זו מוצגת, תפיסת הישג - הצלחה וניצחון על המחלה ביחד עם תפיסה מנוגדת הרואה בבולימיה מחלה כרונית.
הורדת המאמר
התערבות קבוצתית להפחתת סטיגמה עצמית בקרב אנשים המתמודדים עם הפרעות נפשיות קשות
עמית ימין , פרופ' דיויד רועה , פרופ' פיליפ ט. יאנוס , פרופ' פול ה. ליסאקר
כרך כ"ו, חוברת 3,
2012
מחלת נפש טומנת בחובה את הסכנה שתגדיר את זהותו של האדם כזהות הכוללת רק את המחלה עצמה ולא היבטים נוספים בזהות ובתפיסת העצמי. לצד התחושה של אובדן העצמי כתוצאה מהמחלה, אדם המתמודד עם מחלת נפש חווה תכופות גם כרסום בתחושת העצמי שלו כתוצאה מקיום עמדות חברתיות של סטיגמה, אשר מופנמות (סטיגמה עצמית) ומשפיעות על תפיסתו את עצמו. ידוע כי סטיגמה עצמית מהווה מכשול בפני תהליכי החלמה של אנשים המתמודדים עם מחלת נפש. במטרה לסייע לאנשים להפחית את הסטיגמה העצמית, פותחה התערבות קבוצתית אשר מתמקדת בנושא זה. במאמר נתאר את מרכיבי ההתערבות: לימוד פסיכו־חינוכי, הבניה קוגניטיבית ועיבוד נארטיבי של סיפורים מהעבר וההווה של אנשים המתמודדים עם מחלת נפש. כמו כן, נביא תיאור מקרה של משתתפת מהקבוצה כדי להדגים את התהליך אשר עברה בקבוצה. באמצעות ההתערבות מתאפשרים הרחבה ועיבוי של נארטיבים אשר הפכו צרים ומצומצמים בעקבות המחלה והסטיגמה הנלווית לה, באופן שיכללו חלקים נוספים בזהותו של האדם מלבד המחלה.
הורדת המאמר
מי ראוי להיות פסיכותרפיסט ?
פרופ' עמנואל ברמן
כרך כ"ו, חוברת 3,
2012
ללא תקציר
הורדת המאמר
פסיכותרפיה בבית המטופל - הצגת מקרה
יהודה אברוני , ד"ר נתן קרני
כרך כ"ו, חוברת 3,
2012
מאמר זה הוא פרי ניסיון טיפולי של שנים בחולים קשים הנמצאים במצב של רגרסיה רגשית באמצעות מערך טיפולי פסיכותרפויטי בבית המטופל. אחת ממטרות הטיפול הפסיכותרפי בבית היא גם למנוע אשפוז שיש לו השלכות על עולמו הפנימי של המטופל. מטרות אחרות הן שינוי במערך המשפחתי שלו וקשר עם גורמים בקהילה להאצת תהליכי השיקום. התהליכים הדינמיים המתרחשים עם כניסת איש מקצוע לבית המטופל מעלים כמה סוגיות הדורשות התייחסות. התהליך הטיפולי מתרחש בקצב מואץ בהשוואה לקצב במרפאה ציבורית או פרטית. הקשר הטיפולי שנוצר היא בעל עוצמה רגשית השונה מזו המוכרת במערכי טיפול קלאסיים, במסגרות ציבוריות ופרטיות.
הורדת המאמר