לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך כ"ה - חוברת 1,
דצמבר 2010
לחוברת הקודמת
כרך כ"ה, חוברת 1, 2010
מושג 'רצף·מרחב·זמן·גוף' ככלי עזר בחשיבה הקלינית באינטגרציה של המובלע עם המפורש - חלק ג
ד"ר מאיר ברגר
כרך כ"ה, חוברת 1,
2010
במאמר זה אני חוזר לדון בתחושות של סוכנויות הפעולה האישיות (senses of agency) מבסיס רעיוני העוסק בהתפתחות היכולות לאינטגרציה, גופנית ונפשית, של תהליכי הארגון החושי·תנועתי כרצף של מימדי מרחב, זמן וגוף. תהליכים אלה מתרחשים במקביל ברמה המובלעת·פרוצדורלית וברמה המפורשת. ברמה המובלעת מתקיים ארגון ויסותי החיים הביולוגיים מתוך זיקת גומלין בין פעולות הגוף למערכי רגש מובלעים המנצחים על ויסותי תהליכי החיים של האורגניזם ויחסיו עם סביבתו. הרמה המפורשת היא רמת ההוויה הסובייקטיבית הסמלית שבה אנו מזהים רגשות, מדמים דברים, מגלים ומקנים להם משמעות ובונים נארטיבים. בהבנת דפוסי הזיקה הנוצקים ללא הרף בין הרמה המובלעת לרמה המפורשת טמון גם המפתח להבנת היחסים האינטראקטביים בין בני האדם בעולם הדמיון ובעולם הפעולה גם יחד. מצבי עצמי שונים ותחושות סוכנויות פעולה שונות מתארגנים במהלך החיים בתהליכי דיסוציאציה ואינטגרציה מתמידים. טראומות מטות את שיווי המשקל התוך-נפשי והבין-אישי לכיוון המגביר את הדיסוציאטיביות. בכך מצטמצם התחום של רפרטואר ההתארגנות הסובייקטיבי של מרחב-זמן-גוף ותחושת סוכנות הפעולה האישית. היחסים בין הרמה המובלעת לרמה המפורשת נלמדים כיום משלוש פרספקטיבות ומניסיונות לאינטגרציה שלהן. מנקודת מבט זו אני מנתח את המודל האנטומי-התפתחותי של פרויד, מודל האזורים הארוגניים, ומציע להרחיבו לאור הידע שהצטבר ולאור התובנות שהתפתחו מאז. בסוף המאמר אביא שני איורים קליניים וכן חומר על תגלית 'נוירוני המראה' ועל הדגם החשיבתי של ארנולד מודל.
הורדת המאמר
יחסי גוף ונפש : נוירופסיכולוגיה בסיסית למטפלים
פרופ' זהר אביתר , פרופ' יעל לצר
כרך כ"ה, חוברת 1,
2010
מטרת המאמר הנוכחי היא להציג כיצד ניתן לשלב את הידע העכשווי המצטבר על נוירופסיכולוגיה עם תיאוריות פסיכודינמיות, ובמיוחד תיאוריות יחסי אובייקט. אנו מציגות את האופן שבו הממצאים העכשוויים בנוירופסיכולוגיה רלבנטיים להבנת החוויה וההתנסות המודעת והבלתי-מודעת, ולהבנת התהליכים בהתפתחות המוקדמת. המיקוד הוא על שני נושאים עיקריים: 1) מכניזמים נוירופסיכולוגיים של שפה ואמפתיה, שכן אלה הם הכלים העיקריים של המטפל; 2) נוירופסיכולוגיה של זיכרון ועקה(stress) , שכן אלה הם התוכן של הטיפול. נתאר מודל שבו החוויה הסובייקטיבית והפעילות המוחית הן שיקופים שונים של מערכת אחת. סיבתיות פועלת בשני הכיוונים בין מצבים סובייקטיביים למצבי מוח, ומודלים דואליסטיים ורדוקציוניסטיים נשללים.
הורדת המאמר
קיום , היעלמות והתהוות - מסע ההתמסרות
ד"ר בעז שלגי , ד"ר מיטשל בקר
כרך כ"ה, חוברת 1,
2010
במאמר זה ננסה לתאר את חשיבותן של חוויות חוסר הקיום (non-being), ההיעדר וההיעלמות עבור הנפש האנושית. חוויות אלו, והתמסרות הנפש אליהן, נתפשות כהכרחיות, הן להתהוותו של הסובייקט האנושי והן לתנועת היצירה הבלתי-פוסקת בינו לבין זולתו. חלקו הראשון של המאמר יתמקד, מתוך נקודת מבט תוך-נפשית, במחשבה לפיה משאלתו של העצמי והצורך הבסיסי שלו להתמסר לחוסר קיומו הם תנאי הכרחי לכל שינוי, וכי חווית הקיום, כאשד היא מנותקת מהדיאלקטיקה קיום- היעדרות, עלולה להיעשות לקפואה וחונקת, ולהוביל ל'חרדת התמלאות'. חלקו השני של המאמר מציג את מהותה הבסיסית של האינטרסובייקטיביות כתנועה מתמשכת בין ובתוך ריבוי של מצבי עצמי-זולת, ואת גרעינה הבסיסי של תנועה זו כתנועה בין קיום לחוסר-קיום, אשר מאפשרת כל יצירה או התמרה (טרנספורמציה) שהיא. כך אינטרסובייקטיביות, יכולתם של אנשים ליצור, לחוות, להכיר, לעצב, לאהוב ולשנוא זה את זה, מבוססת על תנועתם ההדדית והמשותפת בין קיום להיעדרות - תנועת ההתמסרות. לפי השקפה זו, לב לבה של ההתמסרות הוא המרכיב האין-סופי שבה, ולב ליבה של האין-סופיות היא ההיעדרות, אותו מרכיב הכרחי המבדיל בין קיום גרידא לבין תנועת התהוות צומחת ומתפתחת. שני חלקי המאמר מלווים בדוגמאות קליניות.
הורדת המאמר
בין הפצעה להתמוססות : מבט עכשווי על גדוּלה ואידיאלים במשנתו של קוהוט
רענן קולקה
כרך כ"ה, חוברת 1,
2010
התפתחותה של פסיכולוגית העצמי נבחנת דרך התבוננות עכשווית במושגי היסוד במשנתו הקלאסית של קוהוט – גדוֹּלה ואידיאלים. הגדרת מצבו הקיומי של האדם כתנועה מתמדת של רטט, בין מצבי הפצעה של העצמי האינדיבידואלי לבין מצב התמוססות לעצמיות טרנסצנדנטית, מהווה תשתית אידיאית למודל חדש במרחב התיאורטי של פסיכולוגית העצמי. המודל המוצע מאפשר התחקות היסטוריוסופית אחר שלבי התפתחותה הליניארית של האסכולה הקוהוטיאנית ונגזרותיה, תוך חשיפת נקודות דיסהרמוניה, אשר טרדו את קהילת פסיכולוגית העצמי לאורך כל שנותיה. הפריזמה החדשה המונחת בעבודה זו, פרי עבודת מחקר וקליניקה בת שני עשורים שנדבכיה הראשוניים הוצגו בעבודות קודמות בארץ ובעולם, מציעה פיענוח ופיתרון לנקודות מוקשות במשנתו של קוהוט ומציבה אופציה נוספת בפסיפס האבולוציה של פסיכולוגית העצמי.
הורדת המאמר
קרואים ללא מארח , נוכחים ללא שם - על היעדר 'פונקצית העֵד' בנפש
ד"ר דנה אמיר
כרך כ"ה, חוברת 1,
2010
עניינו של מאמר זה הוא במצב הנפשי העקור שהוא תוצאה של טראומתיזציה מתמשכת, לעתים בין-דורית או מועברת בין הדורות, כזו שבעטיה לא ניתן היה לבנות כלל אובייקט טוב שניתן לאבדו. מצב זה של טראומתיזציה ראשונית יוגדר כאן כמצב של מחיקת העד המופנם, או של אי-כינון פונקצית העד בנפש. כהמשך לדיון קודם בשלוש הפונקציות של שפת האם ביצירת השפה הנפשית, אטען במאמר זה כי פונקצית העד, שהיא הפונקציה של מתן התוקף לחווית האני, היא פונקציה המבוססת על היכולת לתנועה בין 'גוף ראשון' ל'גוף שלישי' של התחביר הנפשי, או בין 'היות אני' לבין היכולת לחרוג מן האני. מול סיטואציה ראשונית טראומתית מדי, כזו שבה אין לסובייקט הילדי לא יכולת לכונן חוויה של אני ולא יכולת לחרוג ממצב חוסר הישע לתוך היכולת לספר סיפור - מתאיינת פונקצית העד הפנימית, ואיתה היכולת להיות בעליה של החוויה. אי-יכולתו של האדם להיות עד מהימן לעצמו הופכת אותו ל'עֵד אובססיבי' לכול, ואת הכול לסוג של עדות אודותיו. בסופו של דבר נוצרת הוויה סמי·פסיכוטית המציבה את האני בתוך טריטוריה של 'שוויון מדומה' בין פנים לחוץ, טריטוריה שלמעשה אינה פנים ואינה חוץ, ואינה מאפשרת קיום בעל נפח או תוקף ביניהם. הרעיונות שלעיל יודגמו באמצעות תיאור מקרה ודרך עיון במחזה "מחכים לגודו" מאת סמואל בקט.
הורדת המאמר
שפת ההיעדר
חיותה גורביץ
כרך כ"ה, חוברת 1,
2010
מאמר זה מתמקד במושג 'היעדר', המתאר רצף של אי היענות ואי התאמה של הסביבה בשלבי תלות מוקדמת. הוא כולל בתוכו מושגים כמו חסר, כשל, ליקוי, אי הכרה, הזנחה, חודרנות, תעתוע ועד להתעללות נפשית, פיסית ומינית (גם מה שנעשה באופן חודרני וגם מה שהיה אמור להיות ולא קרה). היעדר קיצוני של האחר גורם להלם ולפחד משתק. כאמצעי הישרדות אוטומטי מתהווה נתק פנימי, היעדר תוך-נפשי, דיסוציאציה של חלקי עצמי. מדובר במיגוון מצבים, הן בתגובות של העצמי שלא קיבלו תיקוף והן בחלקי עצמי שלא ניתן להם מרחב, מצע להתהוות. מושג ההיעדר מדגיש את בו-הזמניות של פנים וחוץ ומעיד על מה שהעצמי היה זקוק לו אך לא נענה. ההיעדר הפנימי הוא תשליל סינכרוני של ההיעדר החיצוני. נקודת מוצא תיאורטית זו לגבי התפתחות העצמי סביב דיסוציאציה (דהיינו - עיוותי העצמי) מעוגנת בתיאורית שדה אינטרסובייקטיבית. כיוון שהנעדר התוך-נפשי מתהווה כתגובה להיעדר האחר, בטיפול - למטפל תפקיד פעיל בהחייאתו ובהנכחתו. במאמר זה אשרטט את שפת ההיעדר, כלומר, את הנגזרות וההשתלשלויות של מצבים אלה במישור חתוך-נפשי וביחסים עם המטפל. אני מציעה שהבנת שפת ההיעדר ודיבור בה מאפשרים לגעת, להכיר, להוות, להחיות ולהנכיח בתוך היחסים הממשיים עם המטפל את החוויה הטראומתית לנוכח אחר המכיר בה ובהשלכותיה. מדובר בהחיאה ממשית ובו-זמנית של ההיעדר החיצוני והפנימי. כשההיעדר החיצוני נחווה ככזה, המצב הטראומתי הבלתי נסבל של חוסר האונים מולו נוכח במרחב חדש של הכלה. תגובות אלו מקבלות משמעות, תיקוף והסמלה, המאפשרים לוותר על הדיסוציאציה ההישרדותית. זו נקודת מוצא לשינוי במערך הנפשי הדיסוציאטיבי, שכן היא מאפשרת מרחב אינטרסובייקטיבי להחיאת המנותק אצל המטופל ומרחב פנימי לחוויות חדשות.
הורדת המאמר
היכן מתחוללת הפסיכואנליזה?
דפנה בן זקן
כרך כ"ה, חוברת 1,
2010
במאמר זה אציג את מושג ההתענגות (Jouissance), הייחודי לפסיכואנליטיקאי הצרפתי ז'אק לאקאן ואדגים כיצד הרחיב באמצעותו את שדה הפסיכואנליזה אל מעבר ל'talking cure'. בחלק הראשון אדון במושג ה'התענגות' המנסה לתאר התרחשות במרחב שאין בו מילים. מושג זה פותח על-ידי לאקאן כתמהיל של עונג וסבל, תוצר לכך שהסובייקט האנושי הוא סובייקט מדַבֵּּר. בחלק השני אסקור את השינויים שהתקיימו בהוראתו של לאקאן בעקבות מושג ההתענגות ביחס למקומו של האנליטיקאי: מ"סובייקט שאמור לדעת" אל מקום של "אובייקט a", אובייקט סיבת האיווּי. בחלק השלישי אבחין בין "התענגות פאלית" ל"התענגות אחר/ת" ואציע כי להתמקמות במקום של האנליטיקאי יש איכות 'נשית' הכוללת איפיונים של "התענגות אחרת".
הורדת המאמר
'כשהים גואה' : הרהורים על תנועה , התרגשות ועונג בעבודה הפסיכואנליטית
מיכל הירשברג
כרך כ"ה, חוברת 1,
2010
בעבודה זו השתמשתי בדימוי 'התרוממות עם הגל' כדי לתאר רגעים בעבודה הפסיכואנליטית בהם יש איכות של עונג, תנועה והתרגשות יצירתית. לעומת השעות הטיפוליות בהן נוצרת חוויה זאת של תנועה ועונג, יש שעות בהן ההרגשה היא ששום דבר לא זז, המטופל חוזר ומספר את שלו, המטפל חש יבש וצחיח, ומצליח למצוא בתוכו רק פירושים משומשים ומחשבות ישנות. אביא הרהורים ומחשבות שעוסקים בהיבטים שונים של חוויה זאת וגם בהיעדרה, ואנסה להראות איך גם באנליזות בהן נראה שהתנועה והעונג חסרים, מתגלים לפעמים גלים של תנועה וחיים.
הורדת המאמר
גבולות או חומות ?
פרופ' עמנואל ברמן
כרך כ"ה, חוברת 1,
2010
ללא תקציר
הורדת המאמר