לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך י"א - חוברת 3,
יוני 1997
לחוברת הקודמת
כרך י"א, חוברת 3, 1997
הדדיות ואינטר-סובייקטיביות במפגש הטיפולי : הרקע ההיסטורי של הפסיכואנליזה ההתייחסותית
פרופ' עמנואל ברמן
כרך י"א, חוברת 3,
1997
פסיכואנליזה התייחסותית (relational) אינה אסכולה חדשה, אלא אוריינטציה אינטגרטיבית רחבה המתמקדת באני ובזולת, או בעצמי ובאובייקט, ובתהליכים האינטר-סובייקטיביים ההדדיים ביניהם. מאמר זה סוקר את מקורותיה תוך דגש מיוחד על שתי דיאדות מפרות, פרויד-פרצי וקלין-ויניקוט, שבאינטראקציה המקצועית והפרטית בהן פיתחו פרצי וויניקוט רגישות מיוחדת לתהליכים בין-אישיים. גם תרומותיהם של פירורן, באליפנט, שאלבן, קוהוט, גיל ואחרים השתלבו בחשיבה האינטגרטיבית שגיבשו מיצ'ל ועמיתיו. עליית הכיוון החדש בעשור האחרון הושפעה מאי-נחת הן ביחס הנחות היסוד של הגישה הקלאסית, המתמקדת ביצרים ובהתמודדות עימם ומצמצמת את השפעת הטיפול לפירושים, והן ביחס לגישה הבין-אישית האלטרנטיבית שהציע שאלבן, שלא התמודדה במידה מספקת עם תהליכים בלתי-מודעים. המאמר סוקר שלבים בהתפתחות הגישה, כולל ביטוייה בכתבי-עת ובמסגרות הכשרה ומתארת תחומי עניין שונים המאפיינים אותה כיום, כמו גם את השלכותיה לטכניקה טיפולית ולשיטות הכשרה והדרכה בתחום הקליני.
הורדת המאמר
היבטים פסיכודינמיים של עבודת אמנות בהפרעת זהות דיסוציאטיבית
ליאורה זומר , וד"ר אלי זומר
כרך י"א, חוברת 3,
1997
תהליך יצירתי של מי שסבלה מהפרעת זהות דיסוציאטיבית עבר שני תהליכי ניתוח. האחד - רטרוספקטיבי, פנומנולוגי ובלתי מודרך – נעשה על ידי המטפלת עצמה. היא בחנה כ- 250 מעבודותיה שהופקו באופן ספונטני מלפני, במשך ואחרי תום הטיפול. השני בוצע על-ידינו ונערך מנקודת מבט פסיכודינמית. המטופלת, רווקה בת 27, שסבלה מילדותה מגילוי-עריות אב-בת במשך 14 שנים, בחרה להתמקד בייצוג גרפי ספציפי, אותו זיהתה כמוטיב חוזר ומתפתח, לכל אורך התהליך היצירתי. היא כינתה את המוטיב "הצורה" תחילה, ואחר כך ייחסה לו את השמות "הדמות" ו"האני". התיאור הסובייקטיבי שלה, יחד עם התייחסות רחבה יותר לעבודות מציידנו, שכללה התייחסות למרחב, לחומר ולגודל היצירות, איפשרו לנו לזהות ייצוגים גראפיים של שלבי התפתחות פסיכולוגית שהתאימו לרעיונות של מרגרט מאהלר. האני המקורי, שהתפצל והתנתק בניסיון לשרוד את הטראומה שבהתעללות, עבר, לפי הבנתנו, תהליך של סימביוזה עם הייצוג המופנם של דמות המתעלל. בהתפתחות התהליך היצירתי ניכרת הייתה הכרה בפיצול הפנימי, ובהמשך, דיפרציאציה, שפרציה ואינדיבידואציה מהאינטרוברט האב. לקראת תום הטיפול, ניתן היה לזהות את היכולת לשלב ולאחד את כל חלקי החוויה ואת כל שברי האני שהתפצלו תחת עומס הטראומה, לכדי ייצוג אני חדש שהיה משוחרר מזהות הקורבן הקודמת.
הורדת המאמר
על 'חורים שחורים' , מוות (deadness) והתקיימות אנליטית
ד"ר עפרה אשל
כרך י"א, חוברת 3,
1997
'חור שחור' הוא מונח שיש לו כיום משמעות בעולם הפסיכואנליזה והאסטרופיזיקה. בעבודה זו אשתמש כמטאפורה ב'חור השחור' במשמעותו באסטרופיזיקה ('חור שחור' המתהווה כאשר קריסתו הכבידתית המסיבית של כוכב גווע יוצרת אזור כבידה עצומה ששום דבר לא יכול להימלט ממנו, אפילו לא אור), ואותו איישם לחוויית ההשפעה של 'האם המתה' באופן נפשי (במובן של גרין, 1986). 'האם המתה' מהווה עבור הילד 'חור שחור' בגלל עוצמת כוחות הלפיתה וההישאבות הבולעת לתוך עולם החידלון והמוות שלה. כך מתהווה בו מרחב נפשי בין-אישי ואינטרסובייקטיבי שנשלט על -ידי אובייקט מרכזי הנחווה כ'חור שחור' – 'האם המתה', והוא או אחוז ולכוד בכוח שאיבתה העצום והמאיין (annihilating), או אם הצליח להתנתק מהלפיתה הזאת – הוא משותק ומאובן במרחב יחסי-האובייקט בגלל החרדה והאיון המתמיד להיסחף שוב לתוכו. לכן אין לו יכולת לבנות קשרי אובייקט של אהבה ואינטימיות. האם תוכל האנליזה לספק את כוחות הנגד העצומים הדרושים כדי להשתחרר ולהיחלץ מכוחות הלפיתה והשאיבה האדירים האלה? אתאר אנליזה של אדם שגדל עם 'אם מתה'. האנליזה החלה ממצב של ניתוק רגשי של המטופל, הפכה להישאבות לתוך חור שחור של חידלון, גסיסה ומוות (של המטופל ושל האנליטיקאית), ואחר כך הגיעה להשתחררותו. אסיים במחשבות על הישרדות והתקיימות אנליטית, כאשר האנליטיקאי, יחד עם המטופל, חווה ועובר בתוך חידלון ומוות.
הורדת המאמר
הגישה הטיפולית לגוף : מה בין פסיכואנליזה לבין טיפול בתנועה ואנליזה ביו אנרגטית - חלק ב
ברכה הדר-חרש
כרך י"א, חוברת 3,
1997
זהו חלק שני של מאמר שהופיע בחבורת הקודמת, המתמודד עם האפשרות לאינטגרציה בין שתי גישות טיפוליות: מילולית וגופנית-תנועתית. החלק הראשון דן בשאלה מדוע קיים ניתוק בין שני תחומי הטיפול, וניתנת סקירה של הניסיונות לאינטגרציה תיאורית ומעשית בין שני התחומים. חלק זה של המאמר יעסוק בנקודות ההבחנה בין הפסיכואנליזה לבין הטיפול בגוף. יינתן תיאור העקרונות של עבודה טיפולית עם הגוף, בליווי שתי דוגמאות טיפוליות.
הורדת המאמר
טראומה , אמנזיה ודיסוציאציה : היבטים קליניים ותיאורטיים חלק א – סקירה תיאורטית
ד"ר חיים מרגלית , פרופ' אליעזר ויצטום
כרך י"א, חוברת 3,
1997
זהו חלק ראשון במאמר המורכב משני חלקים: נתאר בו את הרקע התיאורטי להמשגה של מצבי מודעות משתנים, תפיסת הזיכרון מודל של טיפול אינטגרטיבי בטראומה ובהפרעות הזיכרון שבעקבותיה, אשר משלב את תפיסתו של ז'אנה, עם עיבוד פסיכודינמי של התכנים. נתאר בצורה מפורטת טיפול בחייל שעבר בזמן קרב חוויות טראומטיות שגרמו לדיסוציאציה קשה עד לאמנזיה מלאה, כולל איבוד הזהות האישית. בעזרת מקרה זה וההתמודדות הטיפולית איתו מודגמים ההיבטים התיאורטיים השונים של הדיסוציאציה תוך תיאור מפורט של שלבי הטיפול האינטגרטיבי עם עיבוד דינמי של תכני הזיכרונות הטראומטיים כחלק מהמודל הטיפולי.
הורדת המאמר
טיפול קבוצתי עם אחים לילדים אוטיסטיים
ד"ר מנחם כרמי
כרך י"א, חוברת 3,
1997
מתוארת כאן קבוצה טיפולית של אחים לילדים אוטיסטיים. הקבוצה כללה ילדים בגילאים 9-12 והתקיימו 11 פגישות. הקבוצה טיפלה בנושאים הקשורים בחוויות החיים עם אח או אחות אוטיסטיים. היא איפשרה ביטוי מחשבות ורגשות שאין להם לפעמים לגיטימציה במשפחה ובחברה, העשירה והעמיקה את העולם הרגשי של המשתתפים, וגרמה ליצירת ראייה חדשה של האוטיזם בכלל ושל עולמם הפנימי של האחים האוטיסטים בפרט. המסקנות הן כי קיים צורך אמיתי ומוזנח בטיפול הקבוצתי עם אוכלוסייה זו וכי טיפול יכול להביא לשינויים משמעותיים ומהירים.
הורדת המאמר
סודיות , חיסיון בטיפול ויחס בתי-המשפט – האומנם מסתמן מהפך ?
דוד קיטרון
כרך י"א, חוברת 3,
1997
ללא תקציר
הורדת המאמר
על הדרכה וטיפול : לונדון , ניו-יורק , תל-אביב
פרופ' עמנואל ברמן
כרך י"א, חוברת 3,
1997
ללא תקציר
הורדת המאמר